HTML

2000 km a monszunban egy autoriksaval

Mumbai Xpress Rali 2007
Chennai - Mumbai, 2000 km a monszunban egy hosszútávú közlekedésre teljesen alkalmatlan járművel. Egy szédületes verseny klinikai eseteknek.

Friss topikok

  • M3 János: Ilyen tökéletes kötözésnél természetes, hogy testheveder nélkül dolgoznak a magasban :-) m3road.ad... (2010.03.28. 22:35) indiai építkezés
  • pici: irj mert csak ismerkedni szeretnek (2007.12.04. 17:25) rovid bejelentkezes
  • siposakos: minimal progressziv (2007.08.16. 15:56) indiai loveparade
  • kacsa!: pont azt akartam mondani én is, st. pauli-s póló odab@sz :D Weltpokalsiegerbesieger! (2007.08.12. 22:19) chennai hangja
  • Shaktiman: de jo neked. utszelen lehet csajozni? akos, keressel majd MSN-en. Csinalj klippeket is. (2007.08.09. 11:54) riksafutam - 2. nap

riksafutam - 4. nap

2007.08.12. 10:13 :: riksafutam

a negyedik nap izgalmasnak igerkezik: at kell vagni a Nyugati-Ghat hegysegen, a dzsungelen keresztul a tengerparta, Manglore-ba. a terv a kovetkezo: beulok az elso szervizautoba, atulok az eslo riksaba, ami jon. ha sokan leelozik vagy lerobban, akkor beulok egy masik szervizautoba, es go to 10.


elindulunk, szep lassan haladok riksarol riksara. elkezd zuhogni. az eso nagyon furcsan esik. neha minden bevezetes nelkul elkezd zuhogni, de annyira, h nem lehet latni semmit sem. aztan ugyanolyan gyorsan elall. maskor meg nagyon apro cseppekben esik, mintha tukkel szurkalnanak. neha kisut a nap, akkor meg lehet dogleni a melegtol. a hegyek fustolnek. olyan zold minden, amit eddig csak photoshopban lattam. hihetetlenul buja a  novenyzet, mindenutt spontan patakok es vizesesek. sajnos a kepek nem tudjak igazan visszaadni a hangulatot.


talalkozom a kettes forgatocsoporttal. aravindek forgatnak vmi filmet, a rendezo egy chennai no, aki a filmfoiskolan tanit. a kettes csoport vezetoje Dev. az egyik szervizkocsiban ul, az anyosules mogott. a kamera hatul van a ket segednel. nekik nem tudom a nevuket. ok is a filmfosulira jarnak, de sajnos nem tudnak rendesen angolul. nagy rajini  rajongok, a nyugati filmkulturarol eleg hianyosak az ismereteik. a munkamodszeruk a kovetkezo: dev ul elol. ha meglat egy riksat, akkor hatrakialt, h riksa. a ket srac altalaban alszik. felriadnak, benaznak a kameraval. bekapcsoljak, es eloreadjak. dev filmezi az elsuhano autobol a riksat. visszaadja a kamerat. ez megy egy oraig, utana o is elalszik. mar 17000 olyan felvetele van, amiken elsuhano riksak vannak. nehua hatulrol is filmeznek. stativok nem hasznalnak, ugyhogy ugral a kep rendesen. a kocsi hatso ajataja kifele nyilik, a kep bal oldalan mindig ott van. erdekes kompozicio.

a sofornek nem lehet elmondani, h a riksa mellett haladjon, azzal egy sebesseggel. angolul nem ert, vsz tamilul sem. akkora barom, h siman lehetne magyarban is buszsofor. erdeksen vezet, ket katyu kozott kinyomja a kocsit uveghangik, lefekez 2-re, atsdocog, es megint ugyanez. hoszu egyenes szakaszokon meg csoszog hetvennel. este termeszetesen soha sincs a kocsinal, ha sikerul elorangatni, h odaadja a csomkagokat, akkor meg morog. altalban nyivakolo tamil zenet hallgat, de sajnos valaki tegnap szabotalta a cd lejatszot, es most nincs zeneje. kenytelen a welcome to the jungle-t hallgatni attila laptpojarol. nem tetszik neki.
talalunk egy jo kanyart, ahonnan lehet venni a riksakat. kirangatom Deveket a kocsibol. ha vmi akcio van, vagy a kamerat baszirgaljak, vagy hugyoznak.


borig azunk. megunom a benazast, beulok egy riksaba. eleg durva az ut, sehol sincs osszefuggo aszfalt, tele van kovekkel es katyukkal. jol nyomjak a riksak, siman elmennek a terepjarok mellett, fordulkonyabbak, meg persze nem feltik oket a soforok.
teljesen orult kamionsoforok jonnek szembe. idezek a sajtokozlemenybol> 

pandzsábi teherautósoforök teljesen érthetetlen módon a hegyi utakon próbálják meg behozni azt a lemaradást, amit a piálás és alvás okoz nekik. A másnaposságot és a vezetni tudás hiányát általában fülsüketíto dudálással próbálják meg egyensúlyozni. Az útvonalon rengeteg szakadék, vízesés és patak található, az utaknak legtöbbször nincs szalagkorlátja. A dudálás itt nem segít, a figyelmetlen soforökbol monszun alatt átlag napi három-négy a szakadékokban landol.

allitolag nem nagyon lehet oket fegyelmezni. ha barkit megbuntetnek, mert bebukta a kocsit vagy elutott valakit, az osszes sztrajkolni kezd. kasztrendszer miatt mas szakmajuk nem lehet, nagyon osszetartanak. a freak brothers kisegitett egy arcot a kocsibol>
láttuk, hogy egy teherautó fekszik fejjel lefelé a patakban. Még pörögtek a kerekei. Kihúztuk a sofort. Erre a fickó visszamászott a vezetofülkéhez, feltekerte az ablakot és bezárta az ajtót. Megkértük, hogy pózoljon a kamerának, de elkezdett hadonászni meg ordibálni.


talakozok az egyes tv-s csapattal. az egyik kameras srac ketszer lezugott egy haztetorol az esoban, most a mentokocsiban figyel. riksastoppolas. kamionkerulgetes. elazas. kicsit kezd unalmas lenni. nezem az arcokat az ut szelen. mindegy, h hol vagy, egy arc elobb-utobb felbukkan. a semmi kozepen a mezon ballag egy agyekkotos ember. itt a hegyekben, a dzsungelben is latni egy-egy format, aki egy esernyo alatt figyekl az ut szelen. nem tudom, mit csinalnak, hova mennek. neha visznek valamit a kezukben vagy a fejukon. elegge be vannak lassulva. el-elviszunk egyet. sajnos nem beszelnek angolul.


delutanra kier a csapat. a hegyekben meg megallunk kajalni egy benzinkutnal. egyfajta kaja van, rizs es szosz. minden friss. a sok bit egy uditovel ellensulyozom, ami buszken hirdeti, h nincs benne egy csepp gyumolcsle sem.

 

van mellette egy kocsma, ahol todi-t arulnak. ez erjesztett palmale, borzaszto az ize. a helyiek kozul paran elegge ra vannak kattanva.


irany manglore. az ut maradeka a hegyekhez kepesest piskota. par elontott falu, laguna es hid utan megerkezunk manglore-ba.

a riksak tenyleg birjak a gyurodest. parnak leesett a lampaja, bedoglott a kuplungja, de ejfelre mind lee'r. paran zseblampaval vilagitottak, mert elment a vilagitasuk. a hotel szar, uvoltozok a szemelzettel, mert nem hajlandok kaveval kiszlgalni a hallban. elmegyek enni egy helyre, ahol fiatalok vannak. ladyfisht csipos szoszban. finom. manglore egy kedves kis varos, erzodik az europai hatas. megirok par sajtoanyagot. persze nincs internet itt sem. alvas.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://riksafutam.blog.hu/api/trackback/id/tr38138002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása